2013. június 18., kedd

Kerthelyzet-Jégverés


Amikor másnál olvastam a jégverést, borzalmasan sajnáltam, mert tudom, hogy mennyi munka van a kertben, és egy pár perces jégverés, iszonyat nagy károkat is tud okozni.
Múlthéten mikor hazajöttem hétfőn, majd nappal hív anyum, hogy hallgassam a jeget.....mit ne mondjak, telefonon keresztül is a gyomromba facsart. Mert megijedtem, hogy vajon mekkora jeget kaptunk, mekkora kár keletkezik tőle.....
A képek vasárnap készültek, tehát 6 nappal később, kicsit csúnyák és ijesztőek, de szerencsére nem a kert egész terjedelmében ez látható. De egy két növényke megsínylette. Mondjuk a paradicsomok, a zöldek, azok valószínű mind, de vannak már virágok újból rajtuk, szóval talán lesz paradicsomunk. Meg ültettem most megint palántát, mert anyum hozott.

Kukorica

Tök

Kukorica

Itt azért már látható, hogy virágzik

Bab
Persze egy helyen ez a műanyag tető is kapott. Mondjuk elég régi amúgy is cserére  szorul, itt ott magától is reped már.

Birsalma




De alapjáraton nagyrésze megmaradt mindennek, elég szépen nőnek, fejlődnek, most már végre a nap is süt. (azért remélem nem olyan lesz mint tavaly, hogy eléggé megégette pl.a kukoricákat)
Ezeket én palántáztam, a kis magokat kaptam, ezek azok amik jól összekeveredtek, s már nem tudom melyik melyik?  Mondtam anyumnak,, hogy szerintem sűrűn ültetjük, azt mondta nem. Mondom jó. Hát persze hogy sűrű lett :D 



Van még mit kapálni, horolni. Fentebb már ki van takarítva.  Egyébként most mondta a szomszéd, hogy "ritka szépen" vetettem a kukoricát, és hogy géppel is be lehet vetetni. Mondtam, nem baj, úgyis ki akartam próbálni, hogy ééééén ültetem el, persze először csináltam, hát ilyen lett. De lehet jövőre géppel csináltatjuk, legalább pár napom felszabadul :)

Hagyma, borsó, anyummal árnyékkép.

Bab. Látszik hogy azért nem minden kapott a jégből.

Cukkini. Jó sok van már belőle.

Sőőőőt...kettőt le is kaptam, hogy kirántsuk. Nagyon fini lett.

Eperkukorica.

Lopótök, lufa tök, meg nem tudom már milyen tök. A futtatóra volt felkötözgetve a papírja, de  ezt fújta le a szél.

A borsó mögé díszkukoricát vetettem. Kicsit sűrű lett :D

Meggyből most kicsit több lesz mint tavaly.

Az almafa nagyon roskadozik.

Málna


A kukoricásban ez a tök csak úgy magától kelt ki :) Tavaly is volt egy ilyen.


Takarmányrépa. Most vetettem először, gondoltam majd az állatoknak télire jó lesz. Csak nem tudom, hogy kell tárolni.


Összességében azért él és virul a kert.



Csibeségek, csirkearcok :)))











Aztán este kedvet kaptam, lesétáltam a kert végébe :) Mert lenyírták a mezőt :)


Ezeken a lekaszált virágokon megakadt a szemem :) 
Összeszedtem őket :)

Kertünk végében egy folyó


A távolban még este is folyt a munka.

A kosár egy új szerzemény, nem én fontam sajnos, még ilyen szépet nem tudok :)

Na meg szomszédoltam egyet, 2 mamától 5 kiskecske született vagy két hónapja










Elmaradhatatlan virágok :))




Felirat hozzáadása
Felirat hozzáadása








További szép hetet mindenkinek!






28 megjegyzés:

  1. Húúú Edit nagyon szép minden. Anno a jégkártól én is megijedtem, de nagyjából kiheverte minden, leginkább a gyümölcsökön látszik. Nálam is növöget az eperkukorica amit adtál, először nem leltük, azt hittem nem lesz belőle semmi, de a sok eső után csak kikukucskált :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Örülök, hogy nől az eperkukorica. Mennyit ültettél? Majd meglásd milyen cuki szépek lesznek, ha beérik :) Annyira jól mutatott nálam is tavaly felfűzve. És persze lehet tovább osztani, had örüljenek nekik mások is :)
      Én is bízom, hogy kiheverik, a takarmány kukorica miatt aggódtam, érdekes amúgy, hogy amit később ültettem, a kicsiken annyira nagy kár nem esett, csak a nagyobbacskákon. De a szomszédok azt mondják, hogy a kukorica bírja :)

      Törlés
  2. huha Edit, van mire nézned:) mármint kapálás, növényápolás szempontjából.
    De legalább lesz sok mindenetek. A saját termést nem pótolja semmi. Annyira jó érzés, mikor kimegy az ember a kertbe és frissen szedi magának a zöldséget, gyümölcsöt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Köszönöm, hát igen, néha lemegyek, persze előtte hét közben gondosan kitervelem, hogy mennyi mindent csinálok meg, aztán hétvégén meg mindig másképp alakul. Most is rendbe akartam tenni a kukoricát, viszont a fű annyira megnőtt az udvaron, meg előttünk, hogy egy 6 órás fűnyírás lett belőle. Szóval számításaim keresztbe húzva sokszor.

      ÉS valóban nagyon jó a saját termést enni, eltenni :)

      Törlés
  3. Szia! Gyönyörű mindened! És sokkal de sokkal előrébb van minden, mint nálunk - ezen nem győzök csodálkozni. Nálunk most fog virágozni a paradicsom, a cukkinin aprók a termések, a kukorica is fele ekkora - és nem azért, mert elkéstünk mindennel, hanem tényleg ennyivel később van itt minden.
    Az eperkukorica - köszönöm!:) - második vetésre kelt ki, nem tudom, hova tűnt az első..... a lopótököket tegnapelőtt fedeztük fel, hogy mégiscsak ki kelt néhány, úgy örültünk neki anyuval!!!:)
    Ma talán én is készítek képeket, mert mindig elfelejtem elvinni a fényképezőt......

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :)
    Hááát pedig mi sem iparkodtunk az ültetéssel, vagyis ahogy nekem időm engedte hétvégente.
    Nálam is van bölcsis, óvodás, iskolás nagyságú takarmánykukorica például.
    A cukkini most valóban elég szép, valami zacskósat vettünk, már meg nem mondom milyent nem kötöztem ki a zacskókat, a szél meg huss lefújta :D.
    Ugyanúgy mint a futó tökök zacskóit. Ott már azt sem tudom, ki kivel van.
    Ja a paradicsom, amiken zöld termés van, azt anyum vette, nagy palántaként, tehát azokon már voltak is pincurka paradicsomok.
    amit meg én vetettem magról, és bent nevelgettük őket februártól, azok is megmaradtak, azokon épp most a hétvégén fedeztem fel kis virág kezdeményeket. Szóval annyira nem vagy elkésve.
    Egyébként érdekes volt a futó tökök ültetése, mert próbáltam palántázni bent, de amiket meg magról vetettem ki, azok sokkal de sokkal erősebbek lettek.
    De amúgy én is azt hittem ki sem bújnak, olyan sokára jöttek elő.
    Jajja fényképező gépet mindig vinni kell, mert soha sem lehet tudni, hirtelen mit lát meg az ember. A múltkor nálam sem volt, (videózik is), na és épp lemaradtatok a katicabogár szexről :D :D :D Csuda murisak voltak :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és még a cukkini maghoz akartam írni, hogy valami olyan zacsisat vettünk, ami nem is volt annyira olcsó. Szóval nem azt a 69 Ft-os félét amit az Obiban lehet kapni tömegesen, mert ez volt vagy 200 Ft, és alig volt benne pár szem mag. Csak sajna ugye, nem igazán lehet ezeket utánültetni, mert ez is F1 hibrid volt.

      Törlés
  5. Hatalmas a kertetek és csodaszép minden!! Remélem minden rendbe fog jönni a jég után!
    A kis kecskék édesek:) Úgy tetszenek, titkos vágy, hogy egyszer nekünk is legyenek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönön szépen :) Hát igen, sok is a munka benne.
      Nekem is tetszenek a kecskék, talán ha egyszer nyerek a lottón és nem kellene dolgoznom...tán még malacokat is tartanék :))

      Törlés
  6. Hű ez nem semmi jég lehetett! De a képek csodásak!!! Tele élettel!!!

    VálaszTörlés
  7. Ja, én csak telefonon hallottam a jeget, de szörnyű volt.

    VálaszTörlés
  8. Mennyi kép! :-) Köszi!!!

    Képzeld nálam is nő a kukorica, de lehet sűrűn van a cserépbe, mert nem olyan nagy!:-(
    És egy lopótök kijött nekem is, úgy vigyázok rá.:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Örülök, hogy nő :))) Egyik osztálytársamnál voltunk pár hete, ő is kapott kukorica magot, elültette, de mikor megláttam, mondom: jáááááj ezt ritkítani kellene, mert olyan sűrűn ültetted! :D
      Szóval lehet ha túl sűrű, nem lesz olyan nagy.
      Na kíváncsi leszek én is a lopótökökre, milyen lesz.

      Törlés
  9. Nagyon sajnálom a jégkárt, egyúttal csak ámulok: hogy tudsz ekkora területet ennyire gazmentesen tartani, főleg, hogy csak hétvégenként vagy ott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére kiheverik úgy néz ki a jégkárt, talán a paradicsomok, amik már gumósak voltak, azok nem.
      Pffff hogy tudom rendben tartani? Háááát nincs az egész sajna rendben,látható a takarmánykukoricánál is, meg hát igen, pont ezért nincs rendben, mert csak hétvégente vagyok ott. De akkor gyakorlatilag kint vagyok szombat vasárnap, egész nap....
      Nem kis munkával :)

      Törlés
  10. Fantasztikusak a képek!
    Szép a kertetek, valóban a kár kiheverhető.
    Azok az állatok! Nagyon jó nézni. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) Köszönöm. Én is reménykedem hogy kiheverik.
      Édesek voltak a kecskék, olyan jó volt simizni őket :)) Már amelyik odajött :))

      Törlés
  11. Jó ég, mekkora kert! Ebben aztán lehet kapa-szkodni :)))

    VálaszTörlés
  12. Ekkora jégverést -a képek alapján mondom- kihever a természet.
    A cukkini nekem is az egyik kedvencem. Azt tudod, hogy az egészen kicsik nagyon ízletesek savanyúságnak is?
    A takarmányrépát nagy tételben prizmában tárolták, így az a legegyszerűbb, ha ugyanúgy tárolod le, mint a sárgarépát. Pl pincében száraz homok alá. De csak a teljesen épeket. Még egy. Nem kell lefejelni, mint a cukorrépát, hanem csak lecsavarni a zöldjét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cukkinit én is imádom. Nálunk a sláger, mióta ráakadtam egy receptre, a kapros cukkinikrém leves. Hűtőből eszem ilyen melegben, mert úgy is jó. Télen meg melegen, pirított kenyér, vagy zsemlekockákkal. De van, hogy mielőtt felkockázom, lepirítom a kenyeret, és jól befokhagymázom.
      Savanyúságnak még nem ettem, de biztos finom. :)

      A takarmányrépáról: Na ennek utána kell olvasnom, hogy mi is az a lefejelés, mert most olvastam róla először :D :D

      Amúgy nem tudom mennyi lesz, nem sok kelt ki, vagyis nem annyi, mint amennyit ültettem. De megpróbálom majd eltenni télre.

      Törlés
  13. En a kisallatos kepeket koszonom!!:) azert ebben a kertben soha nem lehet unatkozni, anyu mondana amikor befejezi, az elejen kezdheti ujra:)

    puszi, szia:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, ez olyan mint a takarítás...abbahagyni lehet, de befejezni nem :D :D

      Törlés
  14. Jó fejek a tyúkok:-)) Hány nm-es kert? 1000 fölött van, nem? Csak mert méretileg hasonlóban járunk mi is:-) Itt aztán van munka, az biztos.
    Szép a blogod, és eszembe jutott egy idézet, miért is most találtam rá az írásaidra. Bizonyosan ismered:-): "Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került, hogy magad vontad oda. Az pedig hogy most mit kezdesz velük, rajtad áll."R.B.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze hogy ismerem :) És micsoda véletlen...két napja régi leveleimet olvasgattam "Valakitől" először ő írta le nekem :))
      A kert 600 négyszögöl...hmmm azt hiszem kevesebb mint 2 ezer...nincs is az egész beművelve, van egy nagy rét is, azt kaszálják, és olyan bálákat csinálnak.
      Van meló az biztos :)

      Törlés
  15. Szia Edit, remélem jól vagy:) Be-be nézegetek néha, hátha van újabb beszámoló. Mi lehet veled, hiányzik, gondolom nem csak nekem:) /nem névtelen :) /

    VálaszTörlés
  16. Szia :)
    Igen, megvagyok, valóban eltűntem picit...na de most akkor összekapom magam és írok. Bár lehet, csak hétvégén lesz belőle valami :)
    Puszillak.

    VálaszTörlés
  17. Örülök:) jó lesz az hétvégén is csak legyen:)

    VálaszTörlés