2012. április 24., kedd

Kotló rétisaspár élőben!

Egy nagyon kedves barátom küldte a linket, mert tudja, hogy szeretem az ilyet. tavaly is figyelemmel kisértem a röszkei gólyák fejlődését itt a neten. (Azok is költenek ismét, őket is lehet lesni:
http://horgaszegyesulet.roszkenet.hu/node/2 )

Most Lengyelországban szereltek fel egy kamerát, figyelemmel lehet kísérni egy rétisaspár költését.


A link:

Naponta több ezren nyitják meg az állami erdészet honlapját, hogy bekukkanthassanak a Lengyelország címerén szereplő fehér sassal azonosított madárfaj fészkébe.

A 2,5 méter átmérőjű, két méter magas fészek egy 120 éves fenyőn található. Az infravörös kamerát januárban szerelték fel a 2002 óta ismert fészkelőhelyen, ahol március óta valószínűleg két tojáson kotlanak felváltva a szülők. A fiókák kikelése másfél héten belül várható.

A második világháború után a rétisasok (Haliaeetus albicilla) csaknem kihaltak Lengyelországban, számukat legfeljebb 50 párra becsülték. A fokozottan védett fajt csak az erdészek, a kutatók és a természetbarátok közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült megmenteni, így jelenleg több mint ezer rétisaspár fészkel az országban: elsősorban a Tengermelléken és a Mazuri-tavaknál.
A lengyel erdészek bizakodással tekintenek a jövőbe, mert a rétisasok száma a városiasodott és iparosított területeken is évről évre nő, ami a természet javuló állapotára utal.

Az élőben megtekinthető fészek Lengyelország központi részében található, ahol korábban nem is észlelték a madárfaj példányait.

Forrás: erdély.ma

4 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon jó, köszi a linket!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit. Lesd meg a gólyákat is, kitettem pótlólag a linket a szövegbe. Azok is csuda édesek, tavaly végig követtem őket, 4 kisgólya kelt ki, és mivel számítógép előtt dolgozom, elég sokszor rájuk tudtam nézni. Láttam ahogy nőnek, ahogy etetik a szülők őket, ahogy próbálgatták a szárnyaikat, majd izgultunk a többi olvasóval, amikor az egyik eltűnt, nem tudtuk kiesett e, és nem tud visszarepülni, vagy mi történt.....Szóval nagyon izgi. Egy pár perc után megáll a kép, akkor csak a linkre kell újból enterezni egyet.

      Törlés
  2. Uhh! Gyönyörű madár, köszi a link megosztását! Mindig szívesen figyelem a madarakat... :)

    VálaszTörlés