2012. július 16., hétfő

(Kígyót) csibét melengettem a..../Sövény

A sövényől:
Szóval már tavaly óta akartam nagyon azt a sövényt oda, ahova végül ültettem. Kitaláltam, tervezgettem, és baromi sokat olvasgattam utána, itt a neten is, de ugye minél több az infó, az ember annál jobban elveszik a részletekben, hogy akkor is most milyent, mekkorát, honnan, stb.
Legjobban nekem itt a neten a "csodasövény" tetszett meg, hogy hú meg há, milyen nagyra nő stb.
Persze elég borsós volt az ára, főleg hogy kiszámolgattam, hogy nekem mennyi is kell.
Aztán az idén egyik ismerősömék jöttek hozzánk, és mondom nekik, meg mutatom, hogy hova akarok sövényt, de hogy ilyen meg olyan drága. (hozzáteszem vettem gyökereztető hormon port, hogy na majd valahonnan szedek hajtást és szaporítom).
Erre mondja az ismerős, hogy Edit, itt van nem messze egy család, ezzel foglalkozik, onnan vettük mi is tavaly, és olyan nagy már bla bla.
Mondom nosza üljünk autóba, irány nézzük meg.
Ekkor vettem meg 100 tövet,(5.000 Ft) mert csak ekkora kötegbe adták el. Elmondták azonnal ültessük el, vágjunk pár centit vissza a gyökeréből, meg a tetejéből. Én lelki szemeim előtt láttam, hogy a manikűr ollómmal majd szépen nekiállok vágdosni egyesével, de az ismerősöm nem volt szívbajos, baltával akkorát csapott a gyökerére,meg a tetejére otthon,hogy azt hittem ez gyújtós lesz, nem sövény.
Aztán nekiálltam elültetni, a kb 20-30 cm-es botocskákat/gallyacskákat.
Most visszanéztem, ez április 23-i hétvégén volt, 3 hónapja.
http://edit-gondolataim.blogspot.hu/2012/04/hetvege-kepekben.html

Aztán szépen megindultak a rügyek, levelek, most júliusban, a múlthét végén, már több mint 1 (!) méter lett, visszavágtam, de nem tudtam pontosan mekkorára kell, meg kérdeztétek többen is, hogy milyen sövény, elmentem hát ahol vettem, és megkérdeztem.
A neve: TURKESZTÁNI SZIL.
És elmondták, hogy ezt árulják csodasövényként, háromszoros áron a neten, meg a nagy áruházakban is ezt lehet kapni. Szóval nincs ebben semmi ördöngösség, még jó, hogy nem rendeltem meg  csodasövényként itt a világ hálón Mert pontosan ezt kaptam volna meg, hisz úgy nő, mint a bolond gomba.
De viszont az oldalukon(csodasövény) nagyon hasznos infókat lehet kapni az ültetésről, a gondozásról bár én nem tettem alá fóliát, nincs öntöző rendszerem, stb, hetente egyszer jól belocsolom, oszt jónapot.
Így néznek ki a levelei.







Ez is egy sövénnyé nevelhető valami, de ezt anyumék régen felmetszették, na ennek a jobb és bal oldalán fut az ültetett sövényem, a képen látni lehet.
Amúgy ennek a virágosnak is nagyon szép a virága, Pesten láttam ezt sövényként, téglalapra  nyírva, és maga a téglalap sövény volt tele virággal, nagyon szép látvány ez is.
De én már annak is örülök, ha az enyém zöldellni fog 2 méteresen, kb. annyira akarom felnöveszteni. (ápol és eltakar)
Egyébként most nem ültettek, tehát március környékén nem lehet tőlük vásárolni, de mondták, hogy akit érdekel kollegáknak tudnak szólni és tudnak beszerezni. (Tápió környéke)

Csibemelengetés :))))
Anyum, nem tudom mi okból kifolyólag kitalálta, hogy csak jó volna egy pár kis japán napos csibét beszerezni, mert jó kotlósok, stb. Épp vagy másfél hete kb. kelt ki az utolsó fészekalj csibe, lett 8 db.
Hozatott a múlt héten 7 db. kis japán napos csibét, ugye a japánok alapjáraton kisebbek mint a normál csibe, és hogy a naposaink is már pár naposak voltak.....de azt mondták, óóóó semmi baj, este mikor elül a mama a csibéivel, anyu majd "lopja" alá a kis japánokat, és majd jól elfogadja őket....aha...
Gyaníthattuk volna a bajt, mert ez a mama elég idiótán viselkedett már a sajátjaival is az első napokban, nem fogadta el a sárga csibéket,(5db) csak a feketéket (3db). Szegény sárgákat kalapálta pár napig, külön aludtak összebújva, a három fekete meg a mama alatt. De aztán pár nap után elfogadta a sárgákat is.
Na szóval anyu belopta egyik este a japánokat, reggelre szépen egyet agyon is vert az idióta kotlós. A többit is ütötte, de szerencse anyu időben érkezett, így megmenekültek, csak az egyik, a legszebb kis pofájú teljesen lesántult.
Na akkor most mi legyen? Hát akkor ő ezeket a japánokat már külön nem pátyolgatja, odaadja valakinek. Oda is adta, de hogy a kis sántát miért nem adta velük, hát azt nem tudom. Azt mondta nem akar nyomorék csibét adni.
Hát jó, akkor ezt az egyet nevelgessük, aztán majd meglátjuk mi lesz. Pár napig míg meg nem érkeztem, bent tartotta  a házban, külön kis dobozban.
Mire leértem, még mindig sánta volt elég rendesen, felvettem, szeretgettem, hát na, a kis állatoktól elgyengülök, (meg amúgy minden állattól, imádom őket), ezt is rögtön a "szárnyaim alá vettem :)
Annyira de annyira reszketett szegényke, gondoltam egyet és:

Szóval így melengettem kígyót csibét a keblemen :)))
Persze el is aludt rögtön :)



Tényleg nagyon szép kis feje van.


További kis állatka a szárnyaim alatt:

A szomszédban született három kiscica, sajnos a mamájukat el is ütötte az autó mikor pár hetesek voltak, még szoptak intenzíven ebben az időszakban.
Mikor előmerészkedtek ott az ólból ahol születtek szegénykék, első időkben a legkisebb bújt elő, el is kaptam és jól megszeretgettem.
Aztán két hete otthon vagyok, nézem a SÖVÉNYEM alját, mi mozog ott, hát mi?


Hát persze, hogy a cicus.
Szóltam neki, szinte vágtázott hozzám.Csuda édes kis jószág, felvettem, simiztem, olyan de olyan hangosan elkezdett dorombolni :))))
Persze, hogy megkínáltam tejjel,

meg játszottam kicsit vele.



Persze mindenhol ott volt, ahol én jártam :)
Bemutattam őket egymásnak :)

Aztán hiába dugtam vissza, hogy menjen haza a tesóihoz, ááááááá, jött vissza így. :))))

Később lent a kertben gyomlálás közben meg is jegyezte a szomszéd nénim, hogy az egyik kiscica nincs meg :) mondom ne aggódjon, nálunk kolbászol, és riogatja a nagyobbacska csirkéinket, mivel bemerészkedett a csirkeólba, valami oknál foga elkezdte enni a csirke kaját, (nem tudom anyu épp milyen maradékot dobott ki),de a csirkék méregették a cicust és  nem mertek enni :)))
Na onnan azért kihoztam. 

Aztán szombat délutánra egy igen cudar vihart kaptunk hirtelen a nyakunkba, jégesővel kísérve, akkor sikerült át tuszkolnom a kerítésen, és otthon maradt. 



Így nézett ki az ég, villámlott, dörgött.



 A kert:


Ági nézd meg milyen szép a kukorica, már kócos :))))

És én is észrevettem, van már amelyiken három kis kócos fej van :))

Felirat hozzáadása
Csak úgy roskadozik a paradicsom, nem győzöm felkötözni őket, jövőre már ügyesebb leszek nem ültetem ilyen sűrűre őket.






Sütőtök. Azt hiszem ki fogom próbálni amit Birtokos eset-nél olvastam, a mulcsozást, ott még a krumplit is szalmával borította és nem gazosodott. Ezt a területet a hétvégén gyomláltam ismét ki, kicsit elegem is lett a gyomlálásból :))




Egy padlizsánt ami megnőtt már le tudtam szedni. Ez itt négy bokor és még van ezen felül öt. Lesz padlizsán.


Hát igen, a kosár már kicsinek bizonyult, ez már a bőség talicskája :)
Virágok:                           









21 megjegyzés:

  1. Gyonyoru a kerted Edit!!Most kulon koszonom a bejegyzesed, mert eleg nyomott a hangulatom napok ota..a kukorica nagyon szep nalad is..na de a csibe, a cicuka, es ugy beleharapnek a paradicsomba meg a paprikak..nagyon ugyes vagy!!a viragok is szepek, szoval nagyon szep a kerted!
    A sovenyrol meg alig tudok irni, mert annyi szeped van.Multkor youtube-on is megneztem a csibe altatast, tiszta en vagy te:)

    puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ez tetszett :D "tiszta én vagy te" :D :D igen, sokszor azonosulunk itt másokkal, én is sokszor érzem ezt, mikor olvasgatlak téged, akár másokat. :) Hasonló a hasonlót vonzza, szokták volt mondani.
      A paradicsomba meg én is beleharapok, ha épp lent éhezek meg a kertben, vagy akármiben, amit épp találok. Van még pár szem málna, már van alma, de igazából a borsó a gyengém, mikor még nem teljesen érettek a szemek, és csak úgy roppan szét a számban a lédús édes íz.
      Puszillak :)

      Törlés
  2. Milyen jó dolga volt annak a csibének...

    VálaszTörlés
  3. Én is arra gondoltam, mint Attila! A cicának sincs rosszabb, a kerted most is csodaszép! A paradicsommal én is így vagyok. A padlizsánom? Álom, majd egyszer... majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én a padlizsánt először magról akartam nevelni, jajj mit össze nem molyoltam a tojáshéjba való ültetésnél, de nem jött be, valamit nem jól csináltam, vagy anyum nem kellőképpen locsolta amikor nem voltam ott....na így vettünk palántát a piacon, 50-60 ft /db, bár elég sűrűre ültettem, nem volt még tapasztalatom, de jövőre másképp lesz.
      Amúgy vigyázni kell vele, mert megjelennek rajta a krumpli bogarak, olvastam is róla, meg tényleg...pedig messze ültettem a krumplitól.

      Törlés
  4. Én (is) külön köszönöm a "csodasövényes" infókat. Azt hiszem, szerzek is majd idővel. Ezt ősszel is lehet ültetni, vagy csak tavasszal? igyekszem körbenézni itt a környékünkön, foglalkozik-e valaki ilyesmivel - hogy ne aranyáron vásároljuk meg....
    A kerted gyönyörű:), én is most kezdem érezni, milyen jó, ha ilyesmi "eredménye" van az ember munkájának...

    VálaszTörlés
  5. Szia :) Na utána néztem, és október, novemberi időszakban is lehet ültetni, itt meg tudod nézni.
    Itt csodasövényként írják le, de mint írtam fentebb zt vettem én is, csak nem a neten, és nem ennyiért.
    De tényleg CSODÁLATOSAN nő. :)))

    http://www.csodasoveny.hu/ultetes.htm

    VálaszTörlés
  6. Hát tényleg nem kicsi a kerted. De nagyon szép :) A cukkinikre és padlizsánokra kifejezetten irigykedem is :) Sövényinfót én is köszi, utánanézek itt a környékben, a takaráshoz meg sok sikert, szerintem mindenképp érdemes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cukkinit magról ültette anyu, zacskóban vettem, nem is gondoltam volna hogy ilyen szép nagyok lesznek, majd ezt is vagy 2 métere kell ültetni, a padlizsánt meg palántakánt vettük. :) próbáltam padlizsánt magról, de nem sikerült. Na majd jövőre ügyesebb leszek :)

      Törlés
  7. A színes virágok, ha arra gondolsz, a legényvirágok. Meg van itt még kardvirág is. Ezt a legényvirágot szeretem, mert erős szára van, sok virágot hoz egy száron, masszív.
    A csibe meg szegéynke sánta volt, a mama nem fogadta el, egy tesóját agyon is csapta, de én ilyen vagyok minden állattal, mindet megsajnálom, hazavinném ha lehetne. Na persze babusgatom őket, meg néha bohóckodom :)) mint itt is :)

    VálaszTörlés
  8. Változatlanul nagyon jó nálad lenni.
    Virágok, valóban én is legényvirágnak hívom őket. Jaj, a kiscica, de cuki!
    Bőség kosara, valóban az. Nálam is virágzik a derékig érő kukorica. Mi lesz belőle, nem tudom.
    A cica és a kiscsibe jó haverok is lehetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Örülök, ha jól érzed itt magad. És hogy megérkeztek a kukoricaszemek.

      Törlés
  9. Visszajöttem. A sövény a fő téma, ehhez nem tudok hozzászólni. A cicámról jutott eszembe, hogy nekem három van és bizony sokba kerül a kullancsnyakörv, a féregtelenítés az ivartalanítás. Én sem tudnék ellenállni neki, de akkor muszáj ezekkel a költségekkel számolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, az állattartás nem egy olcsó mulatság. Nekünk Pesten is van egy házi cicánk, lakásban tartott. Mík pici volt, próbáltam a bolhanyakörvet, mert hiába is van lakásban, az udvaron van egy csomó macska, akarva akaratlan felkerült rá a bolha. De nekem nem vált be, már csak azért, mert egyszerűen nem hagyta meg magán. Egyszer az alsó álkapcsa beleakadt, gondolom amikor le akarta szedni, és ordítva rohangált fel, s alá. Aztán a fiammal elkaptuk, szegényt agyon karmolta, én meg ollóval levágtam róla. Azóta cseppeket használok a tarkójára. Nagyon hatásos. Mondjuk évek óta nem találtam benne, de évente egyszer kétszer csepegtetem.

      Törlés
  10. Szép kert, gratula!

    A paradicsomról szerintem tördeld le a megsárgult leveleket. Ha valami nyavalya, akkor nehezebben terjed, továbbá több fényhez jutnak a paradicsomok és jobban érnek. Az enyémek még nem hajlandók pirosodni, pedig már jó nagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Hajj annyi mindent nem tudok még, azt is hallottam, hogy az alsó leveleket is le kell szedni. De egyelőre jövőre sokkal távolabb fogom ültetni egymástól, mert fogalmam sem volt, igazából mennyire kell. És most meg némelyik annyira összenőtt a szomszédjával, hogy ihaj. Sajnos a vihar meg kicsit tönkre is vágott belőle, mondjuk azokat amik nem voltak nagy karó mellé kötözve. Jól kettétört belőle szép vastag hajtásokat, amik tele voltak paradicsommal.
      Olvastam máshol is már, hogy a paradicsomot permetezik, szerencsére nálunk, meg a szomszédoknál sem volt eddig semmi vész. most megnéztem azt a képet, valóban van sárga levél, bár szerintem az is csak a nagy melegtől lehet, a babunk is sok helyen rendesen megégett.

      Törlés
  11. Nagyon köszönöm a hasznos információkat a sövényről! :) A képek, a termések és a cicák is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Igazán nics mit, szerintem tök jó, hogy megosztjuk egymással az információkat.

      Törlés
    2. Az az igazság, hogy a kerti "bénázásaimat" én is megörökítem ám, de az egy privát blog, amire szeretnélek meghívni,ha érdekel persze. Mondjuk a te kertedhez képest az enyém elég "nyüzüge" még, de tőled mindig kedvet kapok és erőt merítek ahhoz, hogy folytassam, amit elkezdtem, hogy előbb-utóbb (inkább utóbb) nekem is olyan szép és termésekben gazdag kertem legyen, mint neked! Szóval ha érdekel egy kezdő kertész és otthonteremtő blogja, akkor kérlek, küldd el a g-mail-es e-mail címed, hogy meghívhassalak. Megtisztelnél vele. :)

      Törlés
    3. Köszönöm szépen, a címem: jedio1234@gmail.com

      ÓÓÓÓ nehogy azt hidd, hogy én nem bénázok...na meg én sem teszem ide a gizes-gazos részeket, mert volt olyan területe is a kertnek, meg ahova nem jutok be és tiszta gaz...pfűűű na azzal nem büszkélkedek, na de most amit a hétvégén produkáltam.... :))) Ma vagy holnap teszem fel a képeket :)
      Várom a levelet :)
      Pusza

      Törlés