2012. július 23., hétfő

Nyeremény/Kerti munka

Megérkezett a nyereményem, amit Eszti recepttára oldalon nyertem! :)))
Szeretem olvasgatni a blogját, nagyon nagyon sok receptet feltölt, fotókkal, leírással. Valahogy sokkal jobban szeretek ilyen oldalakat nézegetni, mint a régi hagyományos receptkönyveket, amikben csak a leírása van az ételnek, a hozzávalóknak, elkészítésének.
Persze van egy-két olyan sütim, amit anno régen szimpla receptkönyvekből olvastam, s ragaszkodom ahhoz is. De azért így fotókkal feltöltve, hogy is kéne kinézni az alkotásnak, mégiscsak jobb.
A nyeremények:

Ez a saját receptkönyv annyira szép! Mikor fellapoztam, csak ámultam bámultam, hogy milyen ízlésesen vannak elrendezve a különböző ételrecepteknek az oldalk. Megtalálható benne a mértékegységek leírása, hogy hágy gramm  is egy púpozott/csapott kanál liszt, só, cukor,búzadara, zsemlemorzsa ami valljuk be, néha segítség, főleg ha hirtelen nincs net a közelben. Egyet sajnáltam csak, hogy annyira szép ez a könyv, hogy sajnálni fogok beleírni :D (de azért persze hogy fogok)
Ja és olyan, de olyan finom illat volt a teától a csomagban!!!!!! :)






Itt is szeretném Eszter ismét megköszönni! :)


Szelektív:

Baromi jó dolog működik a falunkban, mégpedig bizonyos időnként (most a nyári hónapokban két hetente) házhoz jönnek a szelektív hulladékért. Meghatározott színű zsákokat lehet igényelni a hivatalban, ingyen adják az elsőket, zöldet a zöld hulladéknak, sárgát a műanyagoknak. Ezen kívűl persze van szelektív lerakó is. Amíg apum élt, nem igazán vették igénybe, a gazt összegyűjtötték, és mint a falun élők többsége elégette. De ugye ezt is meghatározott napokon lehet, bár én mindig is viszolyogtam az égetéstől, nem is igazán jó dolog, meg ugye nagyon féltem át ne terjedjen a tűz a szomszédba.(hallottam, hogy történt ilyen, persze nem nálunk) Szóval kertészkedésem kezdetén, mondtam anyunak hogy na akkor én beszerzek ilyen zsákokat, elsősorban a zöldnek, (a műanyag palackokat nemes egyszerűséggel taposom, s eltekerek néha egy zsáknyival a tőlünk két percre lévő szigethez).
Először csak hat zsákot tudtam szerezni, bár le volt írva a szórólapra, hogy átlátszóba is lehet a gazt tenni. Szereztem hozzá még párat, s első körben 9 db. zsákot vitettem el. És 9 db. új zsákot kaptunk helyette.
Másodszorra már 18 db-ot pakoltam meg, kihordam, bár be is vártam a szállítókat, megkérdezvén, hogy remélem nem baj, hogy ennyit teszek ki. (bár az is le volt írva, hogy korlátlan mennyiség, de ahogy láttam a falunkban, hogy imitt-amott egy-két zsákot tesznek ki, na mondom engem kitiltanak a faluból ennyi teli zsákkal :))))
Ekkor még szabikat vettem ki, mivel péntekenként van a szállítás, és párszor így látta anyu, hogy nem gyűlik a kupac, nem kell égetni, kis plussz munka, és nincs kupi a kertben.


Aztán már ott tartunk, hogy most 27-én is jönnek elszállítani, na most a hétvégén 23 db. zsákot pakoltam meg :D :D
Ugye gaz az náluk is jelen van, főleg amelyik területre nem ültettünk, vagy ahol már lement a borsó.
Most már csak annyit teszek meg, hogy hétvégente a szállítás előtt megpakolom, felviszem a házhoz a zsákokat, anyum meg kitalicskázza az adott nap reggelén.
Szóval szerintem ez egy tök jó dolog.

Jó kis fizikai munka:

Hát az úgy volt, hogy......hétközben hozzák a szenet. (lignit). Mondtam is a fiamnak, hogy majd leutazik a mamához, s lepakolja.
Na igen, de a szén szombaton reggel jött. Az eső meg szombat este.Amire számítottunk is az előrejelzésből.
12 mázsa!!!
Mit volt mit tennem, délelőtt 10-től kb. délután 4-ig le is bírtam hordani a pincébe. Hát mit ne mondjak, nem volt egyszerű mutatvány. Mondjuk itt is annak örülök, hogy ha vagy én, vagy a fiam horja le, és nem idegent hívunk segíteni, ingyé van. Mármint a munka. Mert nem szeretem, ha anyu kezdi el lehordani. Mondjuk nem is nagyon bírná, de na....csak erőlteti magát néha, s pár talicskával megelőz, volt már ilyen eset. Na aztán nem szeretném, ha valami problema lenne.

Itt azért már láttam a fényt az alagút végén. :D


Kert:




Liliom. Annyira finom az illata.



Kormos. (Nem tűri el a kiscicát a kertünkben. Pedig Kormi a jobb szomszéd, a kiscica bal szomszéd.Szóval semmi beleszólása nem lenne, de na...olyan pofonokat kapott szegény kicsi, az meg fújt rá rendületlen, de közbeléptem a komolyabb galiba előtt)




Szomjas kismadár.





Dísztök


Ültettem dísztököt. Láttam már virágosoknál, meg blogokon,meg lakberendező újságokban, hogy ősszel nagyon szép dekorációt lehet készíteni belőle. Hát nosza gondoltam, csinálok én magamnak. Nagyon szépen megindult pár hét után, de ugye futtatót is kellett készítenem. Karókat ástam le, s madzaggal kihúztam pár sort. Szombat reggel láttam, hogy szépen elkezdtek már a földön futni. Feltessékeltem őket a madzagra odatámasztottam egy két szárat, s ezek a képek vasárnap este készültek, meg is lepődtem, hogy milyen szépen elkezdtek a kis dauer tekervényeikkel kapaszkodni egy nap alatt.Nagyon tetszenek ezek a kis fogódzkodóik  :D
Hát akkor: fuss Foresst Tök, fuss!








A sütőtökből is talán lesz valami :)





Ezek meg repülő csíkok. Hát én nem tudom, hogy tudtak ilyen szabályos csíkokat rajzolni az égre (bár egyszer itt Pesten a házunk felett egy szív is volt rajzolva), na szóval ezek a repcsik lehet torpedót akartak játszani? :D :D


12 megjegyzés:

  1. Edit:)

    Gratulalok a nyeremenyedhez!!valoban nagyon
    szep!!
    Es a kert is, mega szelektiv szemeteles is, mega katica is:)

    puszillak:)(nezd mit alkottam nalam!:)

    VálaszTörlés
  2. Mentem, néztem, láttam írtam :D :D :D :D :D :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép dolgokat kapták, gratulálok! Nagyon szépek a növénykéid is! Rengeteg munkád van benne az biztos! Nálunk is csinálják ezt a szelektív zsákos módszert. Szerintem tök jó, hogy minél jobban próbálják ösztönözni az embereket, hogy figyeljenek oda ezekre a dolgokra. Hiszen annyi mindent kidobunk, amit még újra lehet hasznosítani vagy más módon hasznosítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen szerintem is jó dolog ez. Bár ezeket lehetne komposztálni is, de addig még nem jutottam el, meg tervek is vannak a fejemben a kerttel kapcsolatban, de aztán lehet kijelölök egy sarkot oszt komposztálodjon ott a sok zöld....

      Törlés
  4. Nagyon szép a nyereményed, a recepteskönyvbe beleszerettem....
    Nálunk nincs szelektív hulladékgyűjtés - mármint ez a zsákos - de arra van lehetőség, hogy az önkormányzat által kijelölt helyre lehessen szállítani az ilyen "zöld" hulladékot, illetve hétvégenként az önkormányzat egyik telephelyén átveszik a más szemetet, és aztán ők rendezik.
    Egyébként honnan van ennyi időd? végiggondoltam, miket csinálnsz, huh....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát időm, hétvégén van, de csinálni kell, talán engem is ez hajd s ez ad erőt. Meg hát szeretem is csinálni. Jó kint lenni a földön és túrni :D. Mondjuk szerintem jövőre sokkal, de sokkal másképp fogok dolgokat csinálni, tanultam az idei évből. Pl. mulcsozni fogok, nem akarok ennyit gazolni, meg a paradicsomokat nem ültetem ilyen sűrűre, meg ilyen apróságok.
      Sajnos amúgy sokszor kevés is az idő, amit lent vagyok, sokkal több mindent szeretnék néha csinálni. De hát egyelőre ez van.

      Törlés
  5. De gyönyörűek a floxok! Az enyémek a már múmiává aszalódtak, remélem nem örökre.
    Én a gazt talajtakarásra használom. Kihúzom és elterítem, hogy jól megszáradhasson, így sem lesz több gaz a kertben, viszont a kevesebbet könnyebb is kihúzni a porhanyósabbá vált földből. Persze az évelő gyomok "visszaköthetnek", de neked gondolom nem a tarackból van a legtöbb, hanem az egynyáriakból. Legalábbis szeretném hinni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi...néztem mit írtál, talán elírtad? Mondom mi a csuda az a flox? Gugle, aztán először valami orvosságot dobott ki, majd beütöttem mellé, hogy növény, na akkor kidobta képekben azt a rózsaszínes lilás bokros valamit. :D Na mondom jól van, jó tudni, hogy mi a neve :D :D :D

      Igen, a talajtakarásról már több helyen olvastam, sőt egyik helyen a gazt is meg a szalmát is aprítják fűnyíróval, magyarul át kell menni a kiterített szalmán és azt használni. Még az idén mondjuk ki akarom próbálni, van még pár sor bab. Az elmúlt hétvégére volt betervezve, de a szén áthúzta a számításom :)

      Törlés
  6. Nagyon szép a nyereményed! Gratulálok! Nálunk a zöldhulladék elhordása sajnos nem megoldott. :( drágán árulnak igen picike zsákokat, és 1200 m2-es telken bizony rengeteg zsák megtelne, és nagyon sokba kerülne. Úgyhogy tavasszal maradt a konténeres elszállítás (mondjuk akkor extrasok szemét volt + egy kivágott fenyő), most meg szárítjuk, és ősszel égetjük. Igazán kijelölhetnének mifelénk is egy zöldhulladék lerakaó vagy átvevő helyet, vagy ingyen zsákokat osztogathatnának...
    És küldtem meghívót, remélem, megkaptad!

    VálaszTörlés
  7. Hát igen, több helyről hallottam, hogy nincs ilyen, hogy korlátlan mennyiségű elszállítás.
    A meghívóról írtam privátben, ma megint, remélem megkaptad.

    VálaszTörlés
  8. Mennyi minden!
    Repülőcsík: hihetetlen, hogy milyen szabályos négyzet!
    Tök: mutass majd képet a szép dísztökökről ősszel!
    Kormi: imádni kell.
    A szénhordást ismerem régről. Ez nem csak komoly fizikai munka, az embernek még az orrából is fekete váladék folyik, ha kifújja és szappan legyen a talpán ami tisztára mos.
    A szelektív hulladékgyűjtés miért csak vidéken megy házhoz? Ez nagyon jó dolog. Mi hordjuk a gyűjtőbe.
    Gratulálok a szép ajándékokhoz!
    Visszafelé mentem a véleményezésben, de biztos így is jó.

    VálaszTörlés
  9. Na igen, a szénhordás közben néha mosok kezet, sőt körömkefével kell az egész kézfejemet átsikálni, hogy bármit meg tudjak fogni. Úgy hogy kesztyűben dolgozom, na jó amolyan kerti kesztyűben, aminek a kézfeje szövet, az ujjak a kéztetőn a köröm felettig meg valami gumiba vannak mártva. Mondjuk szeretek abba dolgozni, mert a körmöm alatt nincs annyi piszok, de a széppor hát na. Az tényleg szinte mindenhova behatol. Az orrfújás az úgy van ahogy mondod....:)))

    VálaszTörlés