2012. július 10., kedd

Csibe altatás, képek

 Ismét kikeltek kiscsibék, már a negyedik kotlós alól. Többet nem ültetünk már.
Annyira jópofák ezek a kicsik, töltöttem fel videót, de úgy mint rég, hogy szeretném itt megjelentetni a youtubról, nem megy valami oknál fogva, csak úgy hogy a link feliratra kattintok és úgy ágyazom be.
Szóval ezek a kicsik annyira murisak, el lehet őket altatni ha kézbe veszi az ember, vagy ha betakarom a kezemmel. Itt tudjátok megnézni.





Ágnestől nyert kukorica. Már nekem is lesz rajta termés(remélem). :)) Igaz nálam még csak 1,5 méter nem úgy mint Rózsánál. Ott már sok cső is van rajta :)

Ilyen szép nagy az eperkukorica

Némelyik bokron olyan sok paradicsom van, nem győzöm felkötözni őket. Jövőre okosabb leszek, pontosan felírom, hova milyen fajtát ültettünk, mert már rég elfelejtettük :))

Dísztök. Remélem szépek lesznek. Ennek is kell még futtatót készíteni.


Szüreteltem :))

Pár hónapja ültetett sövényem. Nagyon izgultam vajon mi lesz előle, de nagyon szépen nő. Jobb oldalon megtörtént az első visszametszés...lehet rövidebbre kellett volna?














A  kapor mindenhova nő, de hagyjuk.

Ennek a felhőcskének szombaton a tűző napon nagyon örültem. (vagy 5 percig tartott is az árnyék :D )

Este az ágyból. Kénytelen voltam magamra tárni az ablakot, hogy tudjak aludni a hőségben.

Van egy levendula bokrunk. Ennyit tudtam is róla szüretelni :))) Jó még kicsi a bokor, remélem azért majd szép nagy lesz ez is valamikor.


Kormos is kidőlt a melegben :)

27 megjegyzés:

  1. Gratulálok, nagyon szép minden!!! Ügyes vagy! Kormosban mintha az én Miskámat látnám, no meg a népeimet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :) Így utólag vissszagondolva, elmélázok, hogy te jó ég, mennyi meló van azért egy kertben. főleg így, hogy hétvégente van időm csak csinálni...na mindegy, tényleg jó érzés azért látni a "gyümölcseit" a munkának.

      Törlés
    2. Ezek szerint a teljes hétvégéd mindig rámegy, mert csillog villog a kezed munkája után minden.

      Törlés
    3. Hát rámegy bizony. Sőt kevés is. Ilyenkor folyamatosan tudnám csinálni, ha nem kellene mellette dolgoznom.

      Törlés
  2. Koszi Edit:))ugy orulok, hogy lathatom, tenyleg nagyon szep Nalad is!!mostmar nagyon izgatottan varom a termest:)

    Az egesz kerted nagyon szep, a kardvirag a kedvencem, de a zoldsegfeleid is , a paprika, paradicsom, nagyon klasz.Nagyon ugyes vagy, latszik szereted, azert halalja meg:)a levendulanal nekem a kosar nagyon tetszik.Te csinaltad? ja es a cicuka is:)

    Kosiz es puszi:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Én is úgy örülök, és úgy de úgy várom már mikor látok meg egy egy csövet :D
      A kosár....hát annak története van :) Na nem nagy. Nemrég lomtalanítás volt ahol dolgozom, a környéken. Megyek kifele a közértbe, és látom kipőakoltak egy háznál. Na ott láttam meg a kosarat, koszosan, szutykosan, de hibátlan volt tehát nem volt egy vessző sem törött. Fogtam, felkaptam, és hazahoztam.
      És mint kosárfonó, ugyan ellene vagyok a kosarak festésének, a hajam égnek áll mikor meglátok pirosra, vagy lilára festett kosarat, de úgy döntöttem, ezt átalakítom, főleg hogy mostanában elég sokat nézegetem a provence stílust, ott láttam ilyen kosarakat.
      Na fogtam magam, és lazán egy ecsettel, meg fehér festékkel átfestegettem, de csak nagyjából, hogy ne teljesen fedjen a festék. Ilyen lett :D
      Nekem is baromira tetszik. :)
      Ja és alata ami van egy fatákolmány, az valami tartó féle, azt is ilyen lazán átfestegettem.
      Azt a kerti csap mellett tartjuk, azon van a szappan, szivacs, körömkefe, meg ilyenek. De az is nagyon tetszik ilyen kopottasan.
      Van ez az oldal, itt ilyen stílusú dolgok vannak fenn. Nagyon klasszak.
      http://hungarianprovence.blogspot.hu/

      Törlés
  3. Szép a kerted Edit, látom már szüreteltél, bőség kosara, a kukorica is szép, biztosan hoz termést, addig pedig izgulni fogunk milyet. Tetszik a kosarad, egyébként is imádom a fonott dolgokat, elég sok minden van nálam a lakásban a hintaszéktől kezdve a luszterig, sajnos a kerti garnitúrától meg kellett válnom, tönkrement. A virágaid is szépek és irígylésre méltó képeket készítettél róluk. További jó munkát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szüreteltem egy kicsit. Bár a csemege kukorica nem volt teljesen beérve, de anyum annyira akart enni belőle. :) Finom volt, csak zsenge.
      A fonott dolgok nekem is tetszettek világ életemben, ezért is végeztem el a sulit, bár ezt a kosarat, mint írtam nem én csináltam, csak találtam.
      A kerti garnitúrák is nagyon szépek tudnak lenni a fonott dolgokból, sajnálom, hogy tönkre ment.

      Törlés
  4. Gyönyörű a kerted, és a kosár is fantasztikus!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :) Örülök, hogy a kosár másoknak is tetszik. :)

      Törlés
  5. Nagyon ügyi vagy, gyönyörű lett a kerted. Most érzem át igazán, hogy mit csinálsz te egyedül, mert Zolikám harmadik hete üllőn dolgozik és ott alvós a buli. Eddig kétszer 5 napra, most pedig 10 napra ment el. Tehát minden tiszteletem a tiéd.
    A talált kosarad pedig fenomenális. Én amúgy is kosárimádó vagyok, főleg mióta falun lakom. De legjobban azt irigylem, hogy te magad meg tudod csinálni. Már gondolkoztam rajta, hogy ha találnék valami tanfolyamot (de csak estefelé), isten bizony szakítanék rá időt, hogy megtanuljam. A másik ilyen szakma még a fazekasság. Ha vásárban vagyok, rögtön a kézműveseket lesem. Na erről lehetne anekdotázni.
    Csak így tovább :)

    VálaszTörlés
  6. Hát igen, én is szeretem a fonott dolgokat, a fazekas termékket,az egyszerű letisztult kézzel készíthető termékeket.
    Mikor megtaláltam a sulit, ahol elvégeztem a kosárfonást, az elején vaciláltam, hogy a fazekasságot tanuljam e ki, vagy a fonást.
    Jó hogy kosár mellett döntöttem, így is tele volt állandóan a lakás a vesszőkkel, de a fazekasság gyakorlásához kellett volna egy műhely, amivel nem rendelkeztem, és a fazekasság hogy is mondjam elég nagy kosszal jár. Azt talán vidéken lehetne megoldani, kialakítani egy műhelyt, én meg pesti létemre itt nem nagyon tudtam megoldani.
    Egyébként 2 éves volt a suli, egy hónapban egy hétvége,(szombat vasárnap 08:00-16:00 ig mindkét nap), de ezt is baromi kevésnek éreztük.
    Ja és a nyári szünetben volt egy un. "tábor", ami azt jelentette, hogy egy hétig mindennap mentünk a suliba. Az volt nekem a melóhelyemről a szabim. (ekkor készítettem el a szennyeskosarat, amit nem fotóztam le, jut eszembe, és anyumnál van, de majd lefotózom, beteszem a többi közé. Egyébként az 5 nap eléggé kikészítette a kezünket.)
    Az tény, hogy nagyon szép szakma, sajna már kiveszőben, de azért még vannak kosárfonók, akik űzik is e mesterséget, bár kevesen.
    Bemásolom ide az iskola oldalát, a XX. kerületben található a 3-as villamos végállomásán. Több szakma közül is lehet választani.Egyébként OKJ-s bizonyítványt ad. Én 2009-ben végeztem, szóval érdeklődni kell azért, hogy indul e az a szak, amit választ valaki.
    Amúgy a felvidékről is járt egy lány hozzánk, felutazott mindig.
    De ha valakinek nincs ideje eljárni, akkor jók azok a tanfolyamok is, mert tulajdonképpen maga a kosáronás alapjait meg lehet tanulni.

    VálaszTörlés
  7. A csibealtatás nagyon érdekes!!!
    Kormos cuki!
    A betakarítás örömét átéltem, annyira jó érzés ezt a sok mindent leszedni, felhasználni. Gyönyörű nálad minden.
    Nálam még nincs piros paradicsom, az idén először készülök eltenni fűszeres paradicsomlevet. Mikor hazajövök ebben a pokoli hőségben megveszek egy borssal, csípős paprikával ízesített literes üdítőt és az egészet megiszom. Annyira jól esik, hogy elhatároztam az idén én is készítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nagyon jó leszedni a sok beérett dolgot. Bea, most a héten adja fel anyu a levelet, már egy hete becsomagoltam, ott hagytam nála, csak most jut el majd postára.
      Hogy nekem a hűtött paradicsomlé nem jutott eszembe......lehet agyamra ment a meleg :)
      Én is szeretnék amúgy most paradicsomlét készíteni,sőt kechupot is :)

      Törlés
  8. Jaj, azok a szunyókáló kiscsibék!:-) Tényleg így hat rájuk a kéz?
    A képek is tetszenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Igen, valószínű olyan hatással van rájuk, mint amikor a mama ül rajtuk, vagy a szárnyai alatt vannak. Mikor kiveszem őket, a tenyeremben is elalszanak :))
      Csuda édik, annyit szoktam játszani velük :))
      Persze nem úgy mint gyerekkoromban, amikor a nagyim vigyázott rám, és mesélte, hogy egyszer hármat a nyakuknál csokorba fogtam, szorítottam, hogy: Nédde mama hogy szeretik egymást!....szegények persze kimúltak....
      Szóval már azért óvatosabb vagyok :)

      Törlés
  9. fúúú, nagyon írigyellek a szép kerted miatt! Gyönyörű minden, és azok a paprikák....Nagyon ügyes vagy, látszik a szereteted minden egyes kis növénykén. :) Azt szeretném kérdezni, hogy sövénynek mit ültettél, hogy ilyen szépen és gyorsan nő? Mert ősszel mi is nekiállunk sövényt telepíteni, és a kerítés egy részéhez tuját gondoltam, de a többi helyre angyon tetsze az, amit te is ültettél.

    VálaszTörlés
  10. Szia :) Köszönöm :)
    Pfff megmondom őszintén, a sövény nevét nem tudom, de mindenképp meg fogom tudni, mivel kell velük beszéljek, ahol vettem a visszanyírás miatt, mert nem tudom igazán mekkorára kellett visszavágni.
    Különben már évek óta szerettem volna erre a területre sövényt, sok oldalt nézegettem itt a neten is, ráakadtam a csodasövényre is, (ez nem az), meg kaptam ajánlatot, hogy nagy áruházakban is lehet venni, stb, de aztán egyik hétvégén egy falunkbeli mondta, hogy nem messze tőlünk pár utcára van egy család, aki ezzel foglalkozik, ez pár hónapja volt, kocsiba ültünk, elmentünk, és ott vettük meg. 100 db volt egy kötegbe, a földből húzták ki, ez valami "sövényiskola" féle, és hazavittük, a tetejét, meg az alját le kellett vágni, na az ismerősöm úgy lecsapta baltával, majdnem sírva fakadtam, azt hittem, hogy na ebből nem lesz semmi, de aztán szépen megeredt. És hihetetlen gyorsan nő, tényleg.
    Ja és a 100 db 5.000Ft volt.
    Amúgy azt mondták, hogy a tetejét, amit lecsaptunk, hogy az nem ered meg, na én vettem régebben Incit 8 port, ez egy gyökereztető por, és a töveket belemártogattam, majd kis cserepekbe ültettem, és ha nem is nagy arányban, de sok kihajtott abból is. Gondoltam, hogy ha valamelyik a soron nem ered meg, pótlásnak jó lesz onnan.
    Még most is a cserépben vannak, de a meleg nagyon megviselte őket, főleg, hogy az ültetett sövény mögött vannak, és mivel már takarásban voltak, anyum ebben a 40 fokos melegben megfeledkezett a locsolásról....szóval azoknak lehet annyi.
    Majd megtudom a nevét, és akkor megírom, vagy itt, vagy hozzád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Igazán nagy segítség lenne. :) Hogy te milyen klassz helyen lakhatsz, hogy 5000-ért 100 csemetét adnak! Biztos a sövényiskolában is nagy szeretettel nevelik. :)

      Törlés
  11. Nagyon guszta a kosarad, szívesen lenyúlnám. Nálunk legalább két hét lemaradásban vannak a növények, de remélem hamarosan termőre fordulnak.
    Irigykedem a csibékre, de még nem tudom, hogy megéri-e belevágni, hogy mekkora teher lenne anyagilag...

    VálaszTörlés
  12. Hát a csirkékről igazán nem tudok nyilatkozni, mert anyum intézte eddig a takarmányozás részét, mármint a vásárlását, de annyira nem ráfizetődő hidd el.
    Vagyis olvasgatok tyúktartók által működtetett blogokat, itt nálam megtalálhatod az olvasottak között a Tyúkudvart, na ott is nagyon sok érdekesség, infó van.
    Inkább talán annyi, hogy azért van munka velük, nem csak az van, hogy kiszórod a kukoricát, oszt szevasztok.
    Őket is kell almozni, takarítani, most nyáron a nagy melegben folyamatosan cserélni a vizüket, ha kiscsibéket keltet az ember napjában többször etetni, mondjuk ha nem egy tanyán vannak kiengedve a szélrózsa irányába, aminek meg van a veszélye, hogy elviszi őket valami, vagyis nálunk a zárt kis részekben ahol vannak, van azért meló.
    Viszont az idén, amikor az egekbe szökött a tojás ár, nekünk úgy elkezdett tojni a 20-25 csirkénk, hogy csuda. Volt olyan nap, hogy 18-20 tojást vittünk be.
    És ugye nem mindegy, hogy mit eszik meg az ember. Mert ebből a tojásból sütött akármi, lényegesen másabb színű, állagú, ízű, mint a bolti.
    Amúgy elég sokmindent megesznek, ha nem komposztálsz, gyakorlatilag az összes konyhai hulladékot, maradékot, én még a tojás héját is összetöröm mozsárban nekik, (felismerhetetlenségig, mert rákaphatnak törni a tojást)visszaetetjük velük, mert a kalciumot pótolja.
    Szóval szerintem megéri.
    A kosár az látom mindenkinek tetszik :)

    VálaszTörlés
  13. Huj, de jó volt most ide benézni! Fekete kiscsibét utoljára akkor láttam, amikor még mamánál költött a kotlós... nagyon rég volt! A "vett" naposcsibék meg mind sárgák, mikor anyuék hozzák őket...
    Nagyon szép a kerted, és teljesen visszaköszön a miénk, illetve a szüleimé! Érdekes, nálunk is van lemaradás érésileg, bár paprika már van, paradicsomot nem tudom, padlizsánt is tegnap szedtünk, viszont kukorica tutira nincs még. És idén nem ültettünk disztököt sem....
    A sövényről való információt - hogy végülis mi az - én is érdeklődéssel várom, nekem is szükségem lenne egy nagyon gyorsan növő, kerítésmellettire.... Éscsak gratulálni tudok:) mindenhez, tényleg!
    krikszi

    VálaszTörlés
  14. Na a fekete csibe jelenség érdekes volt, én örültem, hogy már csak ennyi kelt ebben a fészekaljban, volt olyan, hogy 8-10 db. mind fekete lett :)) Na azok nem teszettek annyira, de szerettem azokat is.
    Érdekes volt az első napokban ezeknél amúgy a mama, mert képzeld csak és kizásólag a feketéket fogadta maga alá, az öt kis szőke külön az ól távoli sarkában kucorgott együtt éjszaka....sőt verte is őket, nem engedte enni, szóval nappalra mama ki, azért nem látható itt a képen. Csak éjszaka engedtük vissza őt, de mára már elfogadta a többit is.
    Érdekesek ezek a csibe mamák, van olyan, amelyik tök szelíd, kivehetem tőle a csibéket, bambán bámulja a kezemet, a másik meg olyan volt, hogy csak és kizárólag gumikesztyűben nyúlhattam be, úgy is ugrott a kezemnek, felkapaszkodott, két karommal fogta, csapkodott a szárnyával, és csípett olyanokat, ha nem levv volna rajtam kesztyű, szerintem kicsíkedte volna a bőrt a kezemen. :)
    Hát a kert ilyenre sikerült most, apum halála óta élesben most csináltam, szóval vannak hiányosságok, hibák, amikre menet közben jöttem rá, de jövőre ügyesebb leszek remélem.
    A sövényről mindenképpen írok, mert mást is érdekelt, megpróbálok most a hétvégén eltekerni oda ahol vettem, meg nekem is kell még onnan infó.

    VálaszTörlés
  15. kriszki a blogod nem működik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De igen, csak nem voltam talán bejelentkezve....nem tudom!

      Törlés
  16. De igen. Talán nem voltam belépve, úgy írtam kommentet, nem tudom. Egyébként meg írtam ide már délelőtt egy hozzászólást, és az sincs meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap mikor délelőtt írtál, az , meg ez is moderálás alá kerül, mert anno így állítottam be, és én csak ma voltam gép közelében, anyumnál nem volt net most a étvégén. Amikor van, akkor is eléggé szakadozva.
      Úgyhogy meg van a bejegyzésed, ki is tettem :)

      Törlés