2012. augusztus 13., hétfő

Ismét kert

Reggeli ködös kép (a kert végében egy kis patak csudogál)

Ági annyi, de annyi kukorica van....(ez múltheti kép)

ez meg most készült hétévégén.

Nem unatkoztam. Fejembe vettem, hogy felújítom a kerti padot...

csiszoltam, csiszoltam több órát.

aztán olajoztam, de a négy léc elég is volt...majd a munkahelyemen egy vásárlónknak meséltem, mondja, Edit, miért nem hoztad el, beküldöm a gépbe, pár perc, ha akarod gyalulok is belőle....pffff, na a megmaradó léceket elhozom inkább. :)


Találtam az udvarunkon egy kupis kamrácskában lopótököket. Mondom anyumnak, honnan van? Mondja apum ültette még rég.

Hallottam, hogy zörög, mondom megnézem...

és telis tele magokkal.

ilyen nagy magok voltak benne. Jó sok. Apumra gondoltam, jövőre ültetek belóle. Utánaolvastam, állítólag három méteresre is megnő...ja meg tök sok szép dolgot lehet belőle készíteni.

A paradicsomról nem nagyon írtam, mert az egyik hétévégn a vihar olyan cudarul elbánt velük..jó sokat kettébe tört. Hozzá sem tudtam nyúlni, mert a fennmaradó részt én törtem volna teljesen le. Úgyhogy hagytam. Ami a meglepő, hogy most hétvégén már nagyon nagyon sok beérett a letört részeken is. Mondta is valaki, hogy Edit, én felkötöztem teljesen, kacsoltam, és fele ennyi nincs mint nektek...:) Bár jövőre távolabb ültetem őket egymástól.

Nagyon sok a paprika.
Mulcsozni kezdtem. Hogy ez előbb ne jutott eszembe...bár időm sem lett volna, de most minden zöldet fűt, gazt, nyírok össze fűnyíróval, és szórom a meglévő babok alá, amit elég későn ültettünk, de úgy néz ki, a hőséget ezek kibírták, mert elég szépen fejlődnek.



Egy-két hét után nagyon összeesett a talajtakaró, de meglepő, mert tényleg nedvesen tartaj a földet gazdaságosabb a locsolás, na meg visszatáplálja a talajt. És nem utolsó sorban nem kell gazolni.Jövőre a krumplit is mulcsozni fogom, mert most olyan állapotok vannak ott a gaztól..., fel sem teszek képet :D :D




A dísztökök szépen fejlődnek.

Nagyon várom, hogy milyen színekben fognak pompázni.

Sütőtök.

Magnak való meghagyott jelölt tök.

Sövény ismételt nyírás után.

Első nyírás után tényleg kezd hozni új hajtásokat, így kell dúsítani a sövényt. Na meg kaptam kölcsön elektromos nyírót, hát azzal álom volt dolgozni.




Pipik. Hihetetlen milyen harcot képesek levágni pár szem zöldért. (pedig kapnak rendesen enni :)) )

Ez egy itthoni reggeli alvós kép. Fiam, meg a cic.

Lusta cicó.

Így is szokott aludni, ekkor csuda édes. Betakarja a szemeit :)


A kisrigó meg nem vett észre, hehe, pont ott volt a gépem :)

21 megjegyzés:

  1. Egy elmeny nezni a kerted, a boseges termest:)A kukoricak miatt aggodom, mert sokkal nagyobbnak tunnek, mint, amit kuldtem:))Nagyon kivancsi leszek.
    JO ez a furdozes, locsolaskor is szoktak , ha talalnak kis tocsakat:)
    Nem leszek par hetig, de majd kivancsian varom a kukoricas,es persze a tobbi fotot is:)
    Az Apukad mosolyog majd fonn, ha elulteted a magokat:)

    puszillak Edit, es tovabbi jo munkat!

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági! :)
    Én is kíváncsi vagyok,mert először nekem is az jutott eszembe, hogy nagyobbacskák, de aztán nézegettem a normál kukoricát, azoknál viszont kissebbek, na meg arra gondoltam, ha majd leszedésre kerülnek, és olyan formán szárítom őket, hogy a csuhé rajtamarad, azzal akasztva fel, a száradás következtében úgyis még zsugorodik.
    Mondjuk azt a hibát elkövettem, hogy egy bokorba több szemet tettem, talán hármat, négyet, de nem gondoltam, hogy mind ki fog kelni :))) Hát meglátjuk majd.
    A lopótökre is kíváncsi leszek, valaki azt mondta, hogy lehet ki sem kelnek a magok, mert már nagyon régiek, de ez szerintem badarság, hisz hallottam, ha több ezer éves búzaszemek kikelnek, amit régészek találnak, akkor ez a pár éves mag miért ne kelne ki? Na mindegy, ez is a jövő (év) zenéje.
    A kismadárt nagyon jó hogy elcsíptem mikor fürdött...nekem is tetszenek az ilyen pillanatok, amikor azt hiszik, hogy senki nem látja őket :))))
    Puszillak Ági!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a kerted, ügyesen gazdálkodtál. Leginkább a parikádat irigylem, valami miatt nekünk az idén nem nagyon akar nőni, tavaly annyi volt, hogy nem tudtam vele mit kezdeni.
    Idén én is ültettem lopótököt, először azt hittem, hogy csak kettő lesz, mert csak ennyit találtunk, ezek már fél méternél hosszabbak. De már a kacsák fölé futtatott bokorról is lóg legalább öt darab, és a nagyobb meggyfa alá beállva is látok jó párat. Biztos ki fognak nőni azok a magok, csak szorgosan öntözgessed. De majd ha a mieinket kiszárítottuk és kivettük a magjaikat majd küldök belőle neked :)
    A fürdős videó nagyon jó, mindig sikerül elkapnod a legjobb pillanatokat :) Én már tervezem, hogy csinálok a ház előtti kertbe egy madár itatót, fürdetőt, csak nem tudom, hogy a macskáim mellett fogják e használgatni, de ezt még megálmodom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na majd ha a magokkal nem boldogulok, akkor fogok kérni...bár ha sok van nektek belőle, lehet kérek is, bár azt olvastam, hogy tavasszal lehet majd ültetni??? Ti mikor ültetitek? Meg lehet másfajta a tiétek, és akkor az is jó, ha többféle van. Majd meglátjuk az enyémek milyenek, de szívesen küldök én is.
      Az itató jó ötlet, de rájöttem, hogy valami nagyobb terjedelmes valamit kell csinálni, mivel én is kitettem egy kis virág alátétbe vizet, de a nagy melegben hamar elpárolgott. Ez az ütött kopott lábos meg a csap alatt van, ami használatban is van, szóval mindig van benne víz. anyum meg benne felejtett két cserép valamit, persze én nem dobtam ki belőle, a rigó azokon ugrált a vízben. aztán most kivettem a lábosból, gondolkoztam is, hogy valami nagy kődarabot, vagy valamit bele kellene tennem, mert gondolom nem merül majd a víz alá fürdés közben, szóval nem tud min álldogálni a rigócska....
      Amúgy a macskáktól ne aggódj, mert ha el akarják kapni, így is úgyis elkapják, néha látok rigó tollakat itt ott csomókban. amúgy nálunk is vannak macskák, a szomszédoktól járkálnak át, de látható hogy a rigó elég éberen fürdőzik.

      Törlés
  4. Nagyon szép minden! A video pedig szuper!
    Hol lehet lopótök magot venni, eddig sehol sem találtam:(
    A mulcsozást én is el fogom kezdeni, mert nem lehet győzni vízzel ezt a szárazságot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azt nem tudom, hogy hol lehet venni, de ha megírod a címed a jedio1234@gmail.com-ra, szívesen küldök, mert van jó pár szem.
      A mulcsozást tényleg érdemes, én jövőre a krumplit szalmával akarom mulcsozni, meg hát ami van. Zöld, paraj aprítva, fűnyesedék stb.

      Törlés
  5. Jó volt látni a képeket! Szép a termés és a mulcsozás nagyon jó ötlet! A kisrigó is aranyos nagyon, nálunk a tóban szoktak fürödni.:-)Biztos sok munka vna a kertben, de irigyellek a nagy kertért.:-)

    VálaszTörlés
  6. A kisrigó nagyon édesen fürdik, de résen van.
    A cic tündéri és nagyon szép!
    Gyönyörű a kert, sok szép termést ad.
    Igazán ügyesen kijavítottad a padot! Ez már férfi munka, méltán lehetsz büszke magadra és hogy későn kaptad a segítség felajánlását, sebaj. Legközelebb tudod, hogy erre számíthatsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Hát igen, szóval azt a pár lécet már dehogy fogom órákat csiszolgatni :))
      Igen a rigó azért nagyon éberen figyel :) Szoktam lesni őket, mikor kukacot gyűjtenek az udvaron, akkor is nagyon lesnek körbe körbe :)

      Törlés
  7. Látom Edit nagyban dolgozol, a kerted szép, gondozott, a kukorica érdekel milyen lesz nálad és nálam is, még kíváncsiságból sem bontottam meg egy csövet sem.
    További jó munkát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj Rózsa, én is kíváncsi vagyok nagyon, én megpróbáltam picit a héj alá kukkantani, de nagyon nagyon szorosan van még rajta, úgyhogy hagytam, nehogy megsértsek valamit :)
      Mondjuk azt sem tudom, mikorra lesz jó. Szerinted?

      Törlés
    2. Én úgy nézem hamarosan:)

      Törlés
    3. Jajj most épp lent vagyok, és sikerült bekukucskálnom, és piroooooooooooos!!!!!!!!!!!!!

      Törlés
  8. Mindig olyan jó benézni hozzád! Csodásak a növényeid, nyoma sincs a szenvedésnek rajtuk. És téged is csak csodálni tudlak, hogy brümmögő szerszámot mertél a kezedbe venni. Nekem csak a porszívó és a mókusok brümmöghetnek a kezemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó hát a szükség nagy úr. Mikor anyumnak csináltam kis szekrényt, először dekopírfűrésszel vagdostam...hát hogy is mondja, girbe gurba, ami az illesztéseknél kissé szellősre tette az oldalát, na meg sokáig tart azzal vágni mondjuk egy másfél méteres darabot.
      De aztán örököltem apumról egy körfűrészt, gondoltam mit nekem az...na nekiestem azzal dolgozni, igaz először beestem a bútorlappal együtt a két hokedli közé, mert rátérdeltem a bútorlapra, de annyira tettszett, hogy sitty sutty egyenest vág pillanatok alatt, hogy felbátorodva kezdtem vele dolgozni. Igaz a második vágásnál anyum kinti kis asztalkája bánta, mivel arra fektettem a bútorlapot, és egy kissé azt is átszabtam lenyestem belőle egy darabot :D :D Nem láttam alul, meddig lóg le a körfűrész, és hát tovább lógott mint maga a bútorlap vastagság.
      Most épp falra fúrkáltam egy két dolgot fel, már az is elég jól megy, bár annál is először egy két fúrószál bánta.:D
      Puszillak.

      Törlés
  9. Szia Edit!
    Én is gyönyörködve nézegettem a fotóidat, a kerted. Ilyenkor tök lelkes leszek - no meg hittel teli - hogy nekem is sikerülhet - ha jövőre nekiállok "úgy igazán". A lopótököt "feljegyeztem" magamnak, én is szeretnék ültetni - bár őszintén, még nem láttam sehol boltban magot, nade majd célirányos leszek a tavasszal.
    A mulcsozást, mint bevált ötletet is viszem, tényleg nem bírja az ember a versenyt sem a gazokkal, sem az öntözéssel...
    Az meg, hogy nőként miket meg nem oldassz - nos, ez is biztatás - mármint magamra nézve - mert sokszor jutok el én is odáig, hogy "magad uram, ha szolgád nincs" alapon meg kell csinálnom (vagy meg kellene) dolgokat, amik elvileg sem nem "női" dolgok, sem nem könnyűek - de más nem csinálja meg helyettem....
    Egyszóval, innen is küldök egy virtuális kezetrázós gratulációt!:)
    Krikszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó köszönöm.
      Majd ha nem kapsz lopótök magot, küldök szívesen.
      Ja a mulcsozást én is későn fedeztem fel, addig ástam, gazoltam, horoltam, és gazoltam meg gazoltam. Annyi de annyi idő elment vele, hogy ihaj. De mindegy jövőre okosabban csinálok sok dolgot.
      Hát igen, magad uram....most épp 3 polcot szereltem fel egy sarokba anyunak a spejzba. Mondjuk nem volt számomra nehéz már, mivel elég sok asztalos vesz körül munkám során, sok mindent megkérdezek tőlük, mit hogy kell. Bár most is belefutottam egy hibába, hogy kicsi tiplit, meg kicsi csavart választottam, és mikor fent volt a polc, kis próba, jött is ki szépen a falból minden tiplistől. Na akkor újra nagyobbak bele, így már jó lett.
      Puszillak.

      Törlés
  10. Szia Edit!
    Ha jól sejtem, az ezeken a képeken látható lopótökből hoztál nekem is magokat, ugye? :) Hogy vannak a fácskák?

    Szép hétvégét: Nyözö

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)) Igen igen, ebből bizony. Végül anyum tovább adta a faluban, mert hogy ide nem akarta, és még oda nem jutottam el,hogy elmenjek hozzájuk hogy fotózzam. A másik kettőt meg kollegám vitte haza, igaz azóta nem beszéltünk róla, majd megkérem, hogy csináljon képet.
      Remélem majd a lopótök mag jövőre szépen kikel, most éppen Ágnestől nyert eper kukoricát szüreteltem le, de majd jönnek a képek :))

      Törlés
  11. Na, nagyon örülök, hogy bevált a talajtakarás :) de azon kívül is tényleg gyönyörû minden. Ha sikerül szerezni, kipróbálom ezt a sövényt, a két éves sima fagyal még mindig nincs fél méter se. Bezzeg a nyári ciprus....

    VálaszTörlés