2013. április 9., kedd

Kert nyitva!

Na jó. eddig is ki ki merészkedtünk egy két dolgot elvégezni, sőt hétközben anyum a virágokkal bíbelődik kint, de most volt az első hétvége, hogy gyakorlatilag egész nap kint tevékenykedtem. És ez nagyon jó volt. Testileg, lelkileg :) Végre sütött a nap nálunk, (barátnőm mondta, hogy Pesten meg borús volt a hétvége), elég jól haladtam, bár majd egyszerre kell megint mindent hirtelen csinálni, ha elkezdődik a gazolás, ültetés stb.
Sikerült a hátsó kis kertben a sövényt rendbe tenni, kigazolni. Nagyon szépen rügyezik, remélem az idén még  jobban megerősödik, megnő. De már így is szépen erősödött a tavalyi ültetés óta. Akkor még kis piszkafák voltak :)







Állandó kísérőm a szomszéd cicus :)) . Nagyon imádom, mert annyira kedves, szeretetre méltó. Persze akkor is átjár anyuhoz, mikor nem vagyok ott, mert kap ezt azt :)) Ő is, meg kicsit idősebb társa is, de én csak tesójának hívom. 


A legmurisabb dolga, hogy a hátunkra ugrik. Anyu általában félig görnyedt helyzetben található a kertben, a macskesz meglátja, már fent is van a hátán. És olyan de olyan élesek a körmei, mint egy jó erős tépőzár.Alig lehet letépni a ruháról :) Kérdeztem is anyut, mikor nem vagyok ott, hogy szedi le a kabátjáról? Mondja, hogy akkor a kabátját veszi le és úgy.. :)))) Végül is ez is egy megoldás.




Persze az én nyakamban is állandó vendég, na de én többet kapom fel, mint ahogy ő mászna fel. :))  A szomszédok nevetnek sokszor, hogy állandóan van valami állat a kezemben, legtöbbször macska :).


Itt anyum épp az epret bűvülte, (a cica persze nála is tekergődzött rendesen a lábánál, aztán kiabál nekem, hogy jaj jaj békák vannak itt. (undorodik tőlük, nagyon nem szereti őket, mert szerinte meg fogják harapni :D :D hiába mondom, hogy a békák nem harapnak:D :D ) 




Ezeket ásta ki, bár akkor még a kicsi a nagy hátán ült, én meg ahogy megmozgattam őket, szétmásztak.



Persze a cicus is ott volt, ő marha jó mókának találta, hogy játszik vele egy kicsit. Nem bántotta,nem ette meg, (először azt hittem az fog történni).  Nincs 3 perc a videó, kuncogtam a macskán.



Ezek valamilyen tulipánfélék, ősszel kellett ültetni, de látszik, hogy a papír ott a karónál igen viseltes, a fele eltűnt a hó, meg az eső miatt, persze ilyen hibákat elkövetek néha, hogy ezt a papírt is pl. zacskóba  kellett volna tenni.





Itt valami hagymafélék láthatók, ezeket meg sem jelöltük, hogy mik, mostanra meg elfelejtettük, mit is ültettünk ide :)))


Nagyon gondolkodóba esett......




Virág az még nincs sok. De legalább már valami színek vannak a kertben.











Szőlőt még nem igazán metszettem, de szembeszomszédnéni szólt, hogy hát meg kéne. Mondom oké, csak mutassa meg, mert hiába is volt gyerekkoromban nagyszüleimnek szőlője, nem igazán emlékszem ezekre a műveletekre. Megmutatta, én nekiestem, aztán lesz ami lesz. A körtefát is megnyestem rendesen, igaz nem nagyon metszettem még fát, meg hát no...tudom, hogy előbb kellett volna, de csak kiheveri szegénykém. Majd meglátjuk mit alkottam.




Tavaly én már megkaptam Margittól a  paradicsom magokat, több fajtát, erről még nem írtam, de pár hete elültettem őket. Ezt a petpalackos-üvegházhatásos dolgot Birtokos eset oldalán láttam meg, remélem a paradicsomoknál is beválik, majd beszámolok róla. Persze itt is elkövettem egy kis hibát. Nagyon gondosan felcimkéztem, olyan öntapadós matricára gondosan ráírtam, hogy kitől kaptam, mi a fajta neve, mikor ültettem stb. na ez az első permetezésig tartott....mivel filctollal írtam rá, olyan szépen lemosódott róla, ahogy kell. Szóval most nem tudom mibe mi van, majd Kinder meglepetés lesz, ha sikerül a palántázás :)))) 










Még pár kép a cicusról :))) 








Ezen a képen, a saját portájukon észrevett egy átutazó nagy macskát....rettenetesen feszülten figyelte :))) Háttérben meg a tesó.





Tyúkudvar:







Hááát egyelőre megint ennyi. Várom a hétvégét, remélem jó időnk lesz :) 



Ja és a gólyák ismét itt vannak Röszkén, lehet lesni őket:

Röszkei gólyakamera



17 megjegyzés:

  1. Végignéztem azt a békás videót!
    Úgy szeretem, ahogy írsz a ténykedéseidről is: szeretettel, hozzáértéssel.

    VálaszTörlés
  2. :) Köszönöm :) Hááát az hogy hozzáértés...kicsit túlzás, de igyekszem, tanulok, elméletben azért most is sokkal többet tudok, mint amit a gyakorlatba helyezek, de hát tényleg igyekszem, és ezek a szavak amiket kapok tőletek,kimondottan jól esnek :))) Most utólag még kitettem a bejegyzés aljára a Röszkei gólyakamerás linket, én tavaly is végig lestem őket, amikortól kikeltek, egészen az elrepülésig. Kíváncsi vagyok, idén mennyi kis gólyájuk lesz :)))

    VálaszTörlés
  3. :) Én is épp tegnap foglaltam össze a márciusi tevékenykedésemet a blogon. :) A petpalackos megoldást én is kipróbáltam, de nekem nem lett ilyen szép benne a palántám...sőt, a wc papaír gurigába ültetett paprikamagokból pedig semmi nem kelt ki. :( Még érdemes szerinted palántának ültetni, vagy hagyjam, és vegyek majd kész palántákat?
    A képek csodásak! A cica nagyon cuki! Jó volt itt lenni nálad! :) És én sem tudom már hová mit ültettem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na a wc papír gurigás nálam is bedöglött teljesen, mert a papír elszívta az összes nedvességet, vagy én nem csináltam valamit jól, nem tudom, szóval nálam sem működött. A petpalackos annyira megtetszett Birtokos eset blogján, gondoltam kipróbálom. Egy olyan lavórszerűségben állnak a petpalackok, amit a kádra szoktak fektetni, hogy ne kelljen hajolni a kis kézi mosásnál, na szóval abba pakoltam bele, és asztal-öntöttvas radiátor közé tettem. Először féltem kicsit, hogy nehogy túl meleg legyen nekik, de eddig működik a dolog. Csak azt nem nagyon tudom, mikor kellene pikírozni. De majd utána olvasok.
      Hát a palántázás...elég kérdéses most a dolog, a szomszédom pl. most azt mondta, hogy nem sok borsót fog vetni, mert szerinte nem nagy eredményre lehet számítani. Hát nem tudom. Ha a paradicsom palánta nem marad nekem meg, akkor talán veszünk a piacon, meg paprikát is, meg egy két dologggal megpróbálkozunk. Szerintem valamennyi csak kikel, mármint kiültetés után. Hát szerintem érdemes még ültetni....úgysem tudjukj az időjárást előre, lehet, hogy megint tök forróság lesz, aztán oda lesz minden a készen vetett palánták is. Meg kell szerintem próbálni.
      Jó lenne már összefutni, csak annyi de annyi a dolog...a suli is, vizsgák hada, na de majd jön a nyári szünet, akkor majd beiktatunk hétközben valamit :)
      Puszillak

      Törlés
  4. Az én macskám is ilyen nyakbaugrós (volt, főleg fiatalabb korában). Néztem ki az erkélyről, nyakamban Miska, az utcán a gyerekek kórusban kiabáltak: a néni nyakában a macska! Ilyenek ezek! Ügyes vagy!!!Edit, a kukoricát használtad valamire vagy csak dísz? Hülye a kérdés, de nem emlékszem. Volt pattogatott fajta. Ez az?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miska macska :)))) Jó név :))))
      A kukoricát elvileg pattogtatni lehet, Ágnes oldalára el lehet lavírozni itt nálam, de most ide akartam illeszteni a linket, ahol írt magáról az eperkukoricáról, csak nem tudom, hogy ma miért írja azt, hogy törölt a blogja...
      Egyelőre meghagytam, mert tudtam, hogy szét fogom osztogatni a magokat, meg díszként van a konyhámban egy két cső.

      Törlés
  5. Köszönöm. Azt látom nem ír Ágnes, akkor ezért, csendben akart elvonulni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom, mi lehet a gond, remélem nincs baj.....

      Törlés
  6. Jópofa ez a macska:) Anyukád frászt kaphatott, amikor először ugrott a hátára.
    Szép a kert! Szerintem lassan már szét lehet ültetni a parikat.
    Jó munkát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem tudom, hogy anyu mennyire ijedt meg, de én mondjuk frászt kaptam :D
      A paradicsomokat, ha szétültetem, akkor most mibe ültessem? kis cserepekbe? szálanként? vagy hogy? CSináljak nekik még valami üvegházhatásos dolgot?

      Törlés
  7. Én 2 dl-es műanyag poharakba ültettem őket, szálanként. De úgy, hogy mélyebre kerüljön a száruk, mint ahogy most látod őket. Így nagyobb részen tudnak gyökeresedni, meg tudnak szépen erősödni.
    A palackos módszernél úgy láttam, hogy pikírozás után kerülnek műa. palackba és folyamatosan töltik fel földdel, ahogy nő a kis növény. Szintén a gyökeresedés miatt.
    De mivel csak a csírázásig igényli a párásabb meleget a pari, ezért szerintem tökéletes tejfölöspohár.
    InLandirn (Konyhakert természetesen) nézz szét, mindenre találsz választ:)

    VálaszTörlés
  8. Ó köszönöm szépen, ezt a földfeltöltést nem is tudtam. Na akkor lesz kis időm, körbenézek ott amit küldtél.
    Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Edit! Jó volt megint nálad időzni, a macska-béka videó nagyon cuki, a többibe is belenéztem :) Engem is eléggé lefoglal már végre a kert, meg a palántapikírozás.Már a krumplit is elültettem, a korai kelkáposzta, karalábé palántákat ma tervezem a kertbe kiültetni, mert már akkorák, hogy a tejfölös pohárban csak szenvednek, tán kibírják, ha május elején lesz is fagy. Vártuk már nagyon ezt a jó időt, csak sokszor belerondít egy-egy pici eső, sajnos. Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Mi eléggé el vagyunk maradva, a föld még nincs is felszántva az ültetéshez, a virágok, meg egy két hagyma félék amik a képen vannak, ez a belső kertünkben van, amit csak úgy mi ásogatunk fel. Szóval mi most eléggé el vagyunk maradva az ültetéssel, talán jövőhéten, vagy utána lesz szántva, de most addig azt hiszem magokkal fogok bíbelődni, hátha lesznek palántáim, és azokat kiültetem. Most majd valószínű esek neki szétszedegetni a paradicsompalántákat, mert azok már szépen megnőttek.
      Hát igen, én sem tudom, milyen lesz a május, remélem nem fagynak el a dolgok.
      Most viszont itt nagyon szép az idő, reggel van, (8:44) most ébredtem :)) és közel 20 fokot mutat a kinti hőmérő. (na jó odatűz a nap).De amúgy frankó idő van.

      Törlés
    2. A videó, én is most vettem észre, hogy ugye ide kitettem most a cica-békás dolgot, ha vége, indul el a többi, amik régebbi felvételek. Szóval az összeset lejátssza, amit valaha feltettem a youtube-ra.

      Törlés
  10. Minden nagyon szép,...no de az a kendermagos! :)

    VálaszTörlés
  11. Az az! :))) Az nekem is nagyon tetszik :)))

    VálaszTörlés