2012. április 24., kedd

Kotló rétisaspár élőben!

Egy nagyon kedves barátom küldte a linket, mert tudja, hogy szeretem az ilyet. tavaly is figyelemmel kisértem a röszkei gólyák fejlődését itt a neten. (Azok is költenek ismét, őket is lehet lesni:
http://horgaszegyesulet.roszkenet.hu/node/2 )

Most Lengyelországban szereltek fel egy kamerát, figyelemmel lehet kísérni egy rétisaspár költését.


A link:

Naponta több ezren nyitják meg az állami erdészet honlapját, hogy bekukkanthassanak a Lengyelország címerén szereplő fehér sassal azonosított madárfaj fészkébe.

A 2,5 méter átmérőjű, két méter magas fészek egy 120 éves fenyőn található. Az infravörös kamerát januárban szerelték fel a 2002 óta ismert fészkelőhelyen, ahol március óta valószínűleg két tojáson kotlanak felváltva a szülők. A fiókák kikelése másfél héten belül várható.

A második világháború után a rétisasok (Haliaeetus albicilla) csaknem kihaltak Lengyelországban, számukat legfeljebb 50 párra becsülték. A fokozottan védett fajt csak az erdészek, a kutatók és a természetbarátok közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült megmenteni, így jelenleg több mint ezer rétisaspár fészkel az országban: elsősorban a Tengermelléken és a Mazuri-tavaknál.
A lengyel erdészek bizakodással tekintenek a jövőbe, mert a rétisasok száma a városiasodott és iparosított területeken is évről évre nő, ami a természet javuló állapotára utal.

Az élőben megtekinthető fészek Lengyelország központi részében található, ahol korábban nem is észlelték a madárfaj példányait.

Forrás: erdély.ma

2012. április 23., hétfő

Hétvége képekben




Pár képet készítettem a hétvégén, bár kicsit bajlódtam itt most a feltöltéssel, mivel a blog új arculatra váltott, csak néztem, meg néha keresgéltem mit hol találok...pfff talán megszokom majd.



Ez a kis kertem, első ültetéseim. A kinti felszántott nagy kertről majd legközelebb hozok fotókat. Ott kint már 6 ágyást készítettem a hétvégén, jó sok meló, főleg a küzdelem a tarackkal. De haladok, ha lassan is, most vetettem borsót, fokhagymát, a pár hete vetett borsó meg már szépen bújik ki.

Első sövény ültetésem. Elég szépen megfogta.




Spenótom.



                                                         Tyúkudvar

Őt egyszerűen királylánynak hívom, olyan mintha kis koronája lenne



Méregetett, vajon mit akarok már megint?
 
Mielőtt kinyitottam a rácsot. Lehet nézte, van e nálam seprű? Mert hozzá már csak azzal lehet bemenni.






Már elég vagányak a csibék :) Nagyot nőttek.



                              
                                           Virágok


Körtefa virága.


Ez egy nagyon szép színű tulipán, fehér-pirosas.


Anyum kedvencei.




Megőrzés
Pár óráig nálunk voltak szombaton ezek a kis japán csibék, nem a mieink, csak hozták valakinek  Hát persze hogy megszeretgettem őket. :)
Azt bírom bennük, hogy olyan a szemük, mintha ki lenne tussal húzva.

2012. április 19., csütörtök

Filmajánló: A hullám

Ma meg kellett nézzek egy filmet az egyik órámon. Hát elég érdekes/durva/elgondolkoztató volt.
Mégis ajánlom, bár nem egy lélekemelő,de szerintem egy jó film.



Utánanéztem a kritikáknak, illetve hogy mit is írnak a filmről.

Találtam egy elemzést, amiből kiragadok pár sort:

Akkor miről is szól a film?

Szerintem arról szól a film, hogy a problémák gyökere nem a közösségben van, hanem az emberekben. Legfőképpen a szülőkben, akik képtelenek megnevelni a gyerekeiket. Valószínűleg nem is akarják, mert az macerás, és különben is az elnyomás. Tanulja meg a gyerek egyedül az életet, mi biztosítunk ehhez minden anyagi feltételt. A gyerekek számára azonban ez mind értéktelen, ők emberi kapcsolatokat akarnak, frusztráltak, erőszakosak, és nem tisztelik a felnőtteket. A Hullám nem azért erőszakos, mert az lételeme, hanem mert erőszakos emberek lépnek be, akik nem ott tanulják az erőszakot. Pusztán azért veszélyesebb, mert több embert mozgat egyszerre, így nagyobb az ereje. De a film azt is mutatja, hogy a Hullám inkább próbálja pacifikálni tagjait (gondoljunk Bomber írására). Láthatjuk azt, hogy megjelenik az önző, egyénieskedő emberek között a csapatszellem, ami sikeresebbé teszi közös vállalkozásaikat, amelyek csak vegetáltak addig. Azt találom a filmben a leghihetetlenebbnek, hogy mennyire újdonságérzést ad a fiataloknak a közösség érzése. Ha ez így van, akkor nem csoda, hogy védtelenek bármiféle szélsőségesség közösségi nyomásától. Ebben az esetben valóban a „fasizmusveszélyről” szól a film, de akkor ez az individualista társadalom (?) csődjét is mutatja, amely magában hordozza a szélsőséges csoportosulások veszélyét. És így nem a közösségek ellen kell hatni, hanem békés és értelmes közösségeket kell teremteni, hogy ott érezhessék közösségben magukat az emberek, akiknek erre igényük van.



Forrás: http://konzervatorium.blog.hu/2008/11/10/kozosseg_es_tarsadalom_a_hullam#comments

2012. április 16., hétfő

Szaporulat 2/ Hétvégi képek


Egyik falubelinknél 4 hete Csinosnak kiscsikója született. Átmentem pacilátogatóba :))
Hát nagyon édes. Készítettem pár képet róla, illetve született egy kis kecskéjük is, meg nyuszik, és épp a liba is ült a tojásokon ......











Kis kecske :) Nagyon aranyos volt, folyamatosan nyomta a kezemnek a fejét, hogy simogasam, vakargassam :)





Nyuszik





Az egyik liba akiről már írtam, hogy a nyáron mikor itt voltam,úgy követett mint egy házőrző eb, na most is elég vehemensen védte a tojásait :)))



És persze a mi kis csirkéink is szépen fejlődnek, 1 hetesek, de már úgy kapirgálnak néha mint a nagyok. Nagyon mókásak.

2012. április 10., kedd

Szaporulat

Az idei évben elég jó arányban keltek ki a kiscsirkék. Jelenleg egy mama ült el, 9 tojással, de azok a buta tyúkok, már amelyikek kint szaladgáltak, valahogy befészkelődtek a mama óljába, és alátojtak. Szóval a 9 tojásból lett először 8, (valószínű megették az egyiket), majd lett 13.
Mivel nem tudtuk melyikek is voltak az eredetiek, (most már tudom, filctollal meg keleltt volna jellölni)alatta hagytuk mind.
Kiszámoltuk a 21 napot, a kezdéstől és most hétvégére számoltuk ki a jövetelüket.
Szépen ki is bújtak heten a tojásból hétfő reggelre.
Igaz én már vasárnap is hallottam a kis csipogást, de csak tojásokat láttunk, aztán anyu a fülemhez tette a tojást, és bizony csuda édesen már csipákolt benne a csibe :)
Pár képet készítettem, mivel át is kellett őket költöztetnünk egy védettebb melegebb helyre.

Ezek már a költöztetés pillanatai, a mama már le van emelve a csibékről, meg a feltört tojás is ki van dobálva.





Itt meg már az új helyen, békésen kiváncsian szemlélődve....a kis fekete a mama hátuljánál kandikál kifele :)


A kis sárga meg elöl kukucskál :)


A szomszédunkban két kis kecske született, három hete. Hát azok csuda édes jószágok. Ugri bugrik, bohókásak.

Elég nehezen tudtam őket fotózni, állandó mozgásban voltak :)










És még pár kép a hétvégéről :






2012. április 2., hétfő

Na vajon mi lesz belőle?

Olvastam már több helyen, hogy a tojás héját sokmindenre fel lehet használni, állatokkal visszaetetni por formában, vagy a földbe szórva mint komposzt, de egy tök jó ötletet találtam. Ültetni bele magokat.
A feltört tojás héját nem kell kidobni, hanem kimosva megszárítani, eltenni. (én egész télen gyűjtögettem, jó sok van)
Na az olyan magot, amit palántázni kell, azokat lehet bele ültetni, állítólag a gyökérzet ráfonódik a belső falra, onnan is táplálékot vesz fel.
Ha meg elég nagyok a palánták, egyszerűen a héjjal együtt, kicsit megroppantva a földbe lehet ültetni.
Roppant egyszerű az egész, először visszatettem a fél héjakat a tojásdobozba, majd tűvel az aljukat megszúrkáltam, így kis darabok kitörtek belőle.



Azután kanállal földet tettem bele, majd 4-5 db magot szórtam mindegyikbe.


Kevés földet szórtam a magokra,és meglocsolgattam vízzel. Na most ez a feladat esténként anyumra vár, mert hétközben nem vagyok nála.Letakargattam nylon szatyorral, hogy ne nagyon száradjon ki, persze hogy kapjanak levegőt.
Most padlizsán magot ültettem, 6 doboz tele lett, az 60x4 db. Ha kikel mind akkor 240 db. palántám lesz,amit májusban lehet kiültetni, és ha mind megmarad, azt sem tudom, mit fogok ennyi padlizsánnal csinálni. Talán jó sok padlizsánkrémet, és télire eltenni.Mert azt imádom, pirítóssal :) Ja és a szobában van jelenleg, mert a hideg nem tesz nekik jót, és hát most is hétvégén éjszaka mínuszok voltak.....

Hát reménykedem, hogy lesz belőlük valami....